לדלג לתוכן

שאנדור אדלר (רב)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שאנדור אדלר
Adler Sándor
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1846 עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 5 בספטמבר 1894 (בגיל 48 בערך)
פקש, הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה פקש עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית יהדות עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שאנדור אדלרהונגרית: Adler Sándor; מקום לא ידוע, 1846פקש, 1894) היה הרב הראשי של העיר פקש בממלכת הונגריה של האימפריה האוסטרו-הונגרית.

אין תיעוד מדויק על מקום הולדתו של הרב שאנדור אדלר, כמו כן אין מקורות על מקום לימודיו והסמיכה לרבנות שלו. ידוע שהמקום הראשון בו פעל כרב היה העיירה יאנושלמה במחוז באץ'-קישקון, והמרכז של נפת יאנושהלמה. יהודים התיישבו בעיירה ב-1840 והתפרנסו ממסחר ומלאכה. הקהילה התארגנה ב-1850 עם ייסוד החברה קדישא ובניית בית הכנסת. אגודת הנשים טיפלה בפעולות סעד והיו במקום מוסדות חינוך עממיים. מספר היהודים הצדיק מישרת רב וכך בשנות ה-70 של המאה ה-19 התחיל אדלר לפעול בעיירה.

מישרה בעיר פקש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ממישרתו זו הוזמן הרב אדלר להיות יו"ר מושב הרבנות של הקהילה האורתודוקסית של פקש. כאשר נפטר במקום הרב המפורסם יואל אונגר בשנת 1886, בחרה הקהילה את חתנו, הרב סופר זוסמן מהעיר קישקונהלש, כיורשו. בכך התפצלה הקהילה היהודית במקום וחלק מקהילת האם האורתודוקסית בחר באדלר כרב קהילת הסטטוס קוו אנטה שהוקמה במקום. (בעוד הקהילה האורתודוקסית ההונגרית פנתה לכיוון החרדי והקהילה הניאולוגית ההונגרית פנתה לקו הליברלי, קהילת הסטטוס קוו אנטה לא שינתה דבר מהיהדות של מאות השנים הקודמות והמשיכה את דרכה כרגיל. אדלר החזיק בתפקידו החדש הזה כרב הראשי של העיר במשך שמונה שנים עד מותו. הוא נקבר בבית הקברות היהודי בעיר פקש (חלקה 1, שורה 1, קבר 75).[1]

בתו מריה אדלר הפכה לימים לאמו של הרב והמלומד הידוע אלכסנדר שייבר (בלשן, מזרחן, חוקר היהדות, הפולקלור והספרות היהודית, מראשי הקהילה היהודית בהונגריה לאחר מלחמת העולם השנייה שניהל את בית המדרש לרבנים בבודפשט במשך כ-35 שנה). אמו נרצחה בשואה בשנת 1944 בבית הזכוכית בפריצה פרועה ורצח ללא הבחנה של אנשי מפלגת צלב החץ.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Adler Sándor. Öröklét. Hozzáférés ideje: 2016. május 12.